Zagorje

 

Teško je odabrati godišnje doba u kojem najviše dolazi do izražaja ljepota i šarm Hrvatskog Zagorja. Ovaj brežuljkasti kraj protkan rječicama i potocima pružiti će Vam toliko željeni mir i odmor u bilo koje doba godine.

 

Ako volite istraživati i upoznavati tajne starih dvoraca i ljetnikovaca koje su plemići nastojali urediti po svojoj mjeri kako bi upravo u miru i ljepoti Zagorja uživali svoj život, došli ste na pravo mjesto www.trakoscan.hr. Naime, Hrvatsko Zagorje se može pohvaliti sa pedesetak dvoraca na svom nevelikom prostoru, što velikim dijelom duguje i ljepoti pejzaža zbog kojeg je nekadašnja aristokracija hrlila ovamo. Posebno su atraktivni dvorci iz razdoblja baroka, prenamijenjeni iz ratne, obrambene svrhe u prostore za razonodu i dokolicu svojstvenu tadašnjem plemstvu.

 

Zagorski bregi obiluju zasađenim vinogradima u kojem su neizostavne kleti u kojima se čuvaju bačve za vino, a služe i za odmor i okrijepu nakon rada u vinogradu. Klet je, rekli bi Zagorci, institucija svakog zagorskog muža. Imate li sreće i čujete li glasnu glazbu kako dopire s takvog mjesta, ne bojte se pristupiti lokalnoj zabavi. Svakom pravom Zagorcu čast je ugostiti zalutalog putnika u svojoj kleti, dobro ga nahraniti i okrijepiti. No, oprezno sa ponuđenom graševinom, treba se i spustiti s brijega!

 

Naša najgušće naseljena regija može se pohvaliti i najstarijim stanovnicima koji su još prije 125 tisuća godina živjeli na Hušnjakovu brdu u današnjem središtu Zagorja, gradu Krapini. Zbog svjetskog značaja ovog nalazišta i suvremeno uređenog Muzeja evolucije www.mkn.mhz.hr, Krapina je postala nezaobilazna postaja mnogim europskim putnicima i znatiželjnicima.

 

Osim bogate povijesti, Hrvatsko Zagorje ponosi se termama i kupeljima čiju su ljekovitu vodu prvi otkrili Rimljani. U našoj neposrednoj blizini nalaze se Stubičke toplice čije je kupališne objekte dao izgraditi zagrebački nadbiskup Vrhovac početkom 19. stoljeća. Bilo je to prvo uređeno termalno kupalište u sjevernoj Hrvatskoj, a odlikuje se različitim stilovima gradnje  (barok, neogotika, klasicizam) koje je primjenjivao Vrhovčev graditelj Vesterburg. Uz Stubičke, tu su još Krapinske i Tuheljske Toplice, jedne od najpopularnijih hrvatskih lječilišta i kupališta.  

 

Posjetite li nas u veljači nemojte se iznenaditi ako vas presretne do zuba naoružana seljačka vojska predvođena Matijom Gupcem. Naime, svake godine održava se spektakularna rekonstrukcija završne bitke seljaka kmetova  protiv vojske feudalaca koja se odvila davne 1573. godine.

 

Tijekom cijele godine možete posjetiti obližnji Muzej seljačke bune koji će vam, osim objašnjenja zašto je naš Matija Gubec naoružao i odveo seljake u rat, približiti 16. stoljeće i način života srednjovjekovnih Zagoraca.